Quinoa
Bezlepková superfoods
Quinoa co to je
Jedná se o druh obiloviny, která pochází z Jižní Ameriky. Tato obilovina má lahodnou chuť, lehce se tráví a nenadýmá. Quinoa je vyjímečná potravina, která má vysoký obsah kvalitních bílkovin, minerálních látek a vitaminů B. Využívá se v kuchyni a je to bezlepková potravina.
Quinova obsahuje
Mnoho proteinů a velmi se podobá sóji. Obsahuje také lysin, což je velmi vzácná aminokyselina. Kromě výše uvedeného obsahuje quinoa také velký podíl horčíku a vitamínu B2. Quinoa má velké množství železa, vápníku, zinku, manganu a fosforu. Tyto minerály zde jsou zastoupeny opravdu v širokém množství, dokonce více než v běžné pšenici, kukuřici či ječmenu.
Přínos quinoi s maximýlním účinkem pro naše zdraví
- Dle průzkumu, který byl v roce 2012 publikován v časopise Food &Nutrition Sciences, je červená quinoa svým obsahem antioxidantů pro tělo přínosnější.
- Před vařením quinou důkladně propláchněte, pokud máte čas, nechejte i chvíli odmočit. Podporujete tím vyšší potenciál ve vstřebávání se důležitých živin.
Indikace Quinoi
Užívání této obiloviny má kladný vliv pro lidi, kteří trpí migrénami. Díky obsahu vlákniny, který je zde vysoký, pomáhá také snižovat krevní tlak a je vhodná při kardiovaskulárních onemocnění.
Doporučuje se také při léčbě rakoviny tlustého střeva a při diabetu. Jelikož neobsahuje lepek, je vhodná i pro celiaki. Také se doporučuje při redukčních dietách, pomáhá podporovat růst svalové hmoty a postupně uvolňuje energii do těla.
Připrava
Povařte quinou. Mezitím si nakrájejte papriku, rajče, hříbky a šalotku nebo cibuli. Směs osmahněte na pánvi, přidejte bylinky dle libosti a teff. Vše promíchejte a dělejte na pánvi, dokud se neuvaří quinoa. Poté do směsi přilejte trochu vody z quinoi a nakonec přidejte i quinou samotnou. Pokud máte rádi tofu, je ve směsi také výborné. A vynikajcí oběd/lehká večeře je hotová :)
Quinou si můžete koupit zde.

Quinoa jak ji připravit
Recepty quinoi jsou velmi jednoduché. Stačí ji pouze povařit a přidat dle libosti do sladké či slané kuchyně. Quinova se vaří cca 14 - 18 minut. Pro ochucení quinoi můžeme používat jakékoliv koření nebo zeleninu, záleží si vybrat, na co máme zrovna chuť :)
V případě sladné kuchyně smícháme quinou například s medem, ovocem a třeba i ořechy nebo mlékem. Vznikne nám tak energetická bohatá snídaně.
Quinou můžeme v kuchyni také používat pro zahuštění polévek, do těsta na bramborák nebo při tvorbě zeleninových salátů. Někdo quinou nahrazuje rýži. Mouka z quinoi však není vhodná na pečení, díky chybějícímu lepku v obilovině.

Quinoa jako rychlý oběd?
Už
jste přejezení rýže a kuskusu? Mám tady pro Vás skvělý nápad pro zdravou
obměnu. Doba přípravy 15 minut :)