Pálení žáhy

Superfoods

Pálení žáhy?

Jídlo, které zbaštíme, prochází našim jícnem do žaludku. V žaludku je jídlo tráveno za pomoci žaludečních šťáv (kombinace kyseliny chlorovodíkové a enzymů). Pokud má jícen narušený svěrač, který normálně pomáhá, aby se jídlo pohybovala z jícnu přímo do žaludku, stane se, že kyselina se do jícnu vrací zpět. Toto má za následek pálení žáhy, což se projevuje jako bolest horní části břicha, bolest na hrudi či kyselý pocit v ústech. Pálení žáhy může být způsobeno, pokud jíme kořeněné či smažené jídla, máme obezitu, jsme těhotné. Pokud jste příznivci léčení přírodní cestou nebo se k tomu teprve prokousáváte, mám tu pro Vás některé potraviny, které proti pálení žáhy pomáhají.

Zázvor

Zázvor je jednou z potravin, která pomáhá zmírnit bolesti při pálení žáhy. Zázvor je antibakteriální a má i protizánětlivé účinky. Zázvor můžeme baštit jako sladkost, dát si jej v podobě čaje, přidat jako koření do jídla nebo si udělat domácí limonádu.

Kurkuma

I tato surovina je lék, který nám s pálením žáhy může pomoct. Kurkuma urychluje proces trávení, což znamená i méně kyselin. A jako druhé plus užívání kurkumy, je obnovení sliznice jícnu, kterou kurkuma v procesu pálení žáhy umí zlepšit. Kurkumu můžeme použít do jakýchkoliv pokrmů v naší kuchyni.

Aloe Vera

Aloe vera je rostlina, která se "proslavila" díky svým blahodárným účinkům. Jeden z nich je také pomoc při pálení žáhy, jelikož dokáže neutralizovat obsah žaludku a snížit tak tvorbu kyseliny. Aloe vera urychluje i hojení, snižuje bolesti i zánět, který může být spojen s pálením žáhy.

Česnek

Česnek je taktéž pomocník, který nám může ulevit při pálení žáhy. Obdobně jako u zázvoru můžeme česnek použít kdekoliv, kde nás jen napadne.

Mandle

Mandle jsou řazeny k dalším superpotravinám, které pomáhají. Mandle díky obsahu tuku umí neutralizovat žaludeční šťávy a zároveň urychlit trávení. Je doporučeno jíst 10-20 mandlí, aby příznaky pálení žáhy odezněly.

Ovoce

Ovoce, jako je například kiwi, banán, meruňky či vodní meloun pomáhají zmírnit projevy. Jelikož mají zdroj vlákniny, urychlují trávení a omezují vylučování žaludeční kyseliny.

Čerstvé šťávy

Pokud pijeme čerstvé šťávy ať už zeleninové nebo ovocné, pomohou nám zředit kyselý obsah žaludku, což zmírní příznaky pálení žáhy.

Závěrem

Tento malý výčet Vám snad ukázal, že není potřeba vždy jíst hned prášky, ale můžeme si pomoct i s přírodními dobrůtkami :)

Harera life s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky