Mandle
Superfoods

Mandle je superpotravina, kterou si můžeme dopřát po celý rok a to jako slané, sladké nebo ve slupce. Mandle je skvělá na živiny, jelikož ve 23 gramech obsahuje 49 % biotinu (řadí se do skupiny vitamínu B7), vitaminu E 40 %, manganu 27%, mědi 26 %, vitaminu B2 18 %, fosforu 16 %, hořčíku 15 %, a vlákniny 11%. Tento výčet jen ukazuje, jak dobrá je nutriční hodnota mandlí.

Ochrana proti kardiovaskulárním chorobám a diabetu?

Mandle dokáže zvýšit hladinu antioxidantů v jídle, ale také umí snížit stoupání krevního cukru, který po jídle může nastat. Předností  při baštění mandlí je i snížení glykemického indexu jídla. Co se týče ořechů, jsou vlašské a pekanové ořechy považovány za superpotraviny, které v této kategorii spolu s kaštany mají nejvyšší antioxidační obsah.

Tip:

Mandle se dají jíst mnoha způsoby. Mandle si můžeme přidat nasekané do salátu, rozdrcené do zeleninové zálivky nebo podušené spolu se zeleninou například. Také se doporučují mandle v podobě mandlového másla, které si můžeme natřít na toust.

Prospěšné pro zdraví?

V mandlích jsou mononenasycené mastné kyseliny, což jsou prospěšné tuky, které se také vyskytují například v olivovém oleji. Na základě studií, bylo prokázáno, že konzumace ořechů je spojena s daleko nižším rizikem pro srdeční onemocnění. Snížení rizika srdečního onemocnění podporuje antioxidační působení vitaminu E. Dalším plusem je snížení hladiny cholesterolu, kterou studie taktéž prokázaly.

Studie

Dle studie, která byla zveřejněna v International Journal of obezity, která se zaměřila na metabolické poruchy, naznačovala, že mandle pomohly lidem, kteří trpí nadváhou se efektivněji zbavit kil, než dieta nízkokalorická.

Časopis Obesity uvedl, že dle zkoumání po dobu 28 měsíců vyšlo najevo, že lidé, kteří jedli ořechy 2x týdně nepřibrali na váze oprati těm, kteří je nikdy nejedli. Závěrem studie bylo, že "častá konzumace ořechů byla spojena se sníženým rizikem zvýšené tělesné hmotnosti (5 kg nebo více)."