Amarantové zrno
Superfoods
Amarantové zrno
Amarant je
bezlepková obilnina, kterou můžeme nazývat také laskavec. Amarant byl základní
potravinou už pro Indiány. Amarantové zrno v sobě obsahuje až 4x více vlákniny
než běžné obiloviny, má v sobě nenasycené kyseliny, které jsou
vzácné. Amarant má jemnou chuť, sladkou
a trochu po oříšcích :)
Účinky amarantu
Amarant je pro naše tělo
velkým přínosem. Amarantové zrno je skvělým pomocníkem pro zlepšení trávení a
pomáhá i při zácpě. Amarant se doporučuje při rekonvalescenci, snižuje hladinu
cholesterolu v krvi a obsahuje přírodní antioxidanty.
Doporučuje se pro sportovce, jelikož amarantové zrno obsahuje spoustu bílkovin a to v takové kombinaci, že pomáhá obnovit svalovou hmotu. Amarant je vhodný při redukčních dietách.
V kuchyni
Amarantové zrno můžeme použít pro obměnu rizota či orestované na pánvi využít do salátů nebo do polévek. Z amarantu můžeme dělat i moučníky a kdo má šikovné ruce i drobné pečivo :) Amarantové zrno je dobré si namočit do vody. Poměr je jeden šálek amarantu a jeden a půl vody. Amarant se vaří 10 minut.